N-VA-Kamerlid Theo Francken: "Eerst federaal onderhandelen over confederalisme, dan pas Vlaamse regering vormen"

Vlaams zelfbestuur via confederalisme, dat is nog steeds het doel van N-VA. "Maar als je dat wilt, zal je eerst met de Franstaligen moeten onderhandelen", benadrukt N-VA-Kamerlid Theo Francken in "De ochtend" op Radio 1. En dat moet in zijn ogen deze keer gebeuren niet na, maar vĆ³Ć³r de Vlaamse regering gevormd is.

Met een groot ledencongres zet de N-VA zichzelf in de startblokken voor de verkiezingen van volgend jaar. Op dat congres ligt de nadruk grotendeels op sociaal-economische thema's. "Dit zal een sociaal-economische verkiezing worden, wat ons betreft", beaamt N-VA-Kamerlid Theo Francken in "De ochtend" op Radio 1.

Geen confederale verkiezing dus? "Dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden", vindt hij. En dus moet de N-VA ook gesprekspartners zoeken in de Franstalige landshelft. "We moeten bescheiden zijn. Dat betekent: goed luisteren naar iedereen, met iedereen spreken, met iedereen on speaking terms zijn en kijken wat de mogelijkheden zijn."

"We moeten zelf ook heel duidelijk zijn over wat we willen en wat we niet willen. Wij hebben geen baat bij een verarmd Walloniƫ, dat compleet aan zijn lot overgelaten is. Dat is onze beste buur. In het geval van confederalisme is het niet de bedoeling om hen pijn te doen. De Walen zijn daar heel bang voor. Maar we hebben daar geen baat bij. Het is ook in ons eigen belang dat zij het veel beter doen."

BEKIJK - Het volledige interview met Theo Francken:

Videospeler inladen...

Met of zonder Vlaams Belang?

Naar welke partners kijkt N-VA dan op Vlaams niveau? "Naar iedereen die van goede wil is", klinkt het vaag. Ook naar Vlaams Belang? Francken fietst wat om de vraag heen, maar laat uitschijnen dat hij dat niet haalbaar acht.

Praten met de Franstaligen, onderhandelen, is volgens mij het enige levensvatbare scenario

N-VA-Kamerlid Theo Francken

"Als je Vlaams zelfbestuur wilt, zijn er twee manieren om dat te bereiken. De eerste is een revolutionair scenario: een onafhankelijkheidsstemming in het Vlaams Parlement. Daar geloof ik eerlijk gezegd niet in. Bovendien zou je dat best doen met een tweederdemeerderheid." Hij verwijst ook naar Cataloniƫ, waar de revolutionaire piste compleet mislukt is.

"Een tweede optie is praten met de Franstaligen, onderhandelen. Dat is niet makkelijk, maar is volgens mij het enige levensvatbare scenario." Maar wie met de Franstaligen wil spreken, kan niet met Vlaams Belang komen aanzetten, zegt Francken. "Dan verlaten de Franstaligen gewoon de tafel. Trouwens: Vlaams Belang wil federaal ook niet mee onderhandelen. Zij geloven daar niet in."

Eerst federaal, dan Vlaams

Opvallend nog: volgens Francken zijn de Vlaamse en federale regering in zijn scenario "onlosmakelijk aan elkaar verbonden". Meer nog: "Als je een confederale omslag wilt, zal dat eerst op federaal niveau duidelijk moeten zijn."Ā 

Dus eerst federaal een regering vormen en dan pas Vlaams? "Dat lijkt me evident", stelt Francken. "Vorige keer hebben ze (CD&V en Open VLD, red.) alles gedaan om samen met ons in de Vlaamse regering te zitten. En vervolgens hebben ze ons een dolk in de rug gestoken door zonder ons in een federale regering te stappen, met een Vlaamse minderheid. Dat kunnen we toch geen twee keer over onze kant laten gaan?"

Als het is om die confederale omslag mogelijk te maken, zal Bart De Wever zijn verantwoordelijkheid nemen, desnoods in de 16

N-VA-Kamerlid Theo Francken

In die context lanceerde N-VA-voorzitter Bart De Wever in Het Nieuwsblad het idee om in afwachting van een federaal akkoord te besturen met een "minikabinet", waarbij je enkel bestuurt met viceministers en met een heel strak budgettair kader.

Francken treedt dat idee bij. "Ik las zelfs dat Bart De Wever dan premier wil worden. Als het is om die confederale omslag mogelijk te maken, zal hij zijn verantwoordelijkheid nemen, desnoods in de 16."

Meest gelezen