Mexico-States-Safety-2

Voka West-Vlaanderen aast op arbeidsmigratie uit Mexico en India

KORTRIJK - Voka West-Vlaanderen hoopt met ‘talentmissies’ naar Mexico en India de krappe arbeids­markt te bekampen. Dat melden de kranten van het Mediahuis en het nieuws wordt bevestigd. Tegen 2030 zullen er meer dan 50.000 arbeidsmigranten nodig zijn, maar hoeft het gezegd: politiek ligt dat gevoelig. "De arbeidsmarkt in West-Vlaanderen is heel erg krap", verklaart Bert Mons de plannen om duizenden kilometers van België naar arbeidskrachten op zoek te gaan. "De werkzaamheidsgraad in de provincie schurkt tegen de 80 procent aan en ligt in sommige regio’s zelfs al boven die grens. Ik heb altijd gezegd dat we zelfs met een werkzaamheidsgraad van 80 procent in West-Vlaanderen nog handen tekort zouden komen."

De keuze voor Mexico en India is gebaseerd op voorbeelden in Duitsland en Nederland. Een ‘geslaagde’ verkennende missie naar Mexico heeft Voka West-Vlaanderen al achter de rug, in samenwerking met de KU Leuven, het UZ Leuven en de VDAB. In ­november staat een missie naar India gepland. "Zowel Mexico als ­India heeft een overschot aan goed geschoolde mensen, met arbeidsethiek en een goede talenkennis", zegt Bert Mons, de topman van ­Voka West-Vlaanderen. "Alles gebeurt trouwens met steun en in overleg met de lokale overheid. Het is niet de bedoeling om er mensen weg te plukken die daar nodig zijn.’

Het plan is om in een volgende fase samen met geïnteresseerde bedrijven ‘talentmissies’ te organiseren. Het West-Vlaamse Unilin, bekend van onder meer de laminaatvloeren, is alvast geïnteresseerd. "Het is met handen en voeten pianospelen om alle vacatures ingevuld te krijgen", zegt Nick Leenaert, talent director bij Unilin. Hij wijst erop dat het een en-enverhaal is. Met The Dive heeft Unilin een eigen opleidingscentrum. ‘Dat is de belangrijkste poot in onze ­talentstrategie, maar we bekijken elk kanaal waarmee we talent naar ons bedrijf kunnen halen.’

Walen bedanken

West-Vlaanderen telt zo’n 140.000 inactieven. "Volgens onze raming zullen er daarvan de volgende jaren zo’n 12.000 geactiveerd kunnen worden", denkt Bert Mons nog. "Als we daarnaast nog 10.000 werklozen naar een baan kunnen leiden, zullen we tegen 2030 nog altijd meer dan 50.000 handen extra nodig hebben. Die zullen we via arbeidsmigratie moeten zoeken."

Pogingen om arbeidskrachten vanuit het nabijgelegen Wallonië naar West-Vlaanderen te halen, lopen moeilijk. Vandaag werken slechts 6.800 Walen in West-Vlaanderen. Volgens Mons komt dat ­omdat de politiek te veel de wortel en te weinig de stok hanteert om hen in Vlaanderen aan het werk te krijgen. Dat creëert een hangmat.

Ondertussen werken in West-Vlaanderen wel 13.500 mensen uit het noorden van Frankrijk. Maar die instroom dreigt op te drogen, aangezien onder meer in Duinkerke grote economische investeringen op stapel staan.

Papierwerk

Mons beseft dat in eerste instantie voornamelijk de grotere bedrijven interesse zullen tonen. Los van het ingewikkelde papierwerk en de lange termijn om een arbeidsvergunning te krijgen, moeten de mensen ook gehuisvest worden en moeten hun kinderen onderwijs krijgen. Daarom denkt hij aan de oprichting van een International House of West Flanders om alles te stroomlijnen en in een zachte landing te voorzien, net als in de buurlanden.